Seyrüsefer, bir hava aracının bir yerden başka bir yere güvenli ve etkili bir şekilde taşınmasını ve konumunu sürekli olarak bilme becerisini içerir. Hava seyrüseferi en basitiyle, uçağın yer belirleyicileri kullanarak istenilen yerlere yönlendirilmesini içerir.
Kurulu seyrüsefer sistemleri, genelde yüksek teknolojiye sahiptir ve ICAO, SHGM, FAA gibi uluslararası sivil havacılık standartlarına uygun olarak tasarlanır. Bu sistemler, belirli periyotlarla yer ve uçuş kontrollerine tabi tutulur ve sertifikalandırma süreçlerinden geçer.
Radar: Radar, havacılıkta özellikle hava trafik kontrolünde olmazsa olmaz bir radyo seyrüsefer aracıdır. Radar sistemi, hava aracı ya da herhangi bir cismin varlığını ve konumunu tespit etmeyi amaçlar. Sistemi, verici tarafından gönderilen dalgaların objelerden yansıyarak geri dönme sürelerinin ölçülmesi ve bu verilerle objenin konumunun saptanması esasına dayanır.
ILS (Instrument Landing System) - Aletli İniş Sistemi: ILS, kötü hava koşullarında, özellikle düşük bulut örtüsü ve kötü görüş durumlarında, uçağın elektronik ekipmanlar aracılığıyla pist başına güvenli bir şekilde iniş yapabilmesini sağlayan bir sistemdir. ILS, yerde bulunan üç ana sistemi içerir:
- Localizer
- Glide Path
- Markerlar
DVOR (Doppler VHF Omni-directional Range/Radio) - Yön Belirleme Cihazı: DVOR, metal yapıların ve taşıtların neden olduğu sinyal yansımalarından kaynaklanan hataları en aza indirgemek üzere tasarlanmıştır. Diğer VOR sistemlerine göre daha hassastır ve daha az hata payına sahiptir.
DME (Distance Measuring Equipment) - Mesafe Ölçüm Cihazı: DME, pilotlara yer istasyonu ile hava aracı arasındaki mesafeyi UHF bandında yayın yaparak veren bir sistemdir. Sıklıkla VOR ile bir arada kullanılarak, pilotun hem yön bilgisini hem de mesafeyi eş zamanlı olarak almasını sağlar.
NDB (Non-Directional Beacon) - Yönlü Olmayan Radyo Vericisi: NDB, hava koridorlarında, havaalanlarında veya ILS ile birlikte ya da VOR ile bir arada, hatta tek başına bir havaalanı yakınında kullanılabilir. NDB, DME ile birlikte basit bir yaklaşma yardımı sağlamak için kullanılır.
TACAN (Tactical Air Navigation System) - Taktiksel Hava Seyrüsefer Sistemi: TACAN, yalnızca askeri havacılıkta kullanılan ve askeri hava araçlarına yön ve mesafe bilgisi sağlayan bir radyo seyrüsefer sistemidir. TACAN'ın gönderdiği sinyalleri bir DME alıcısı da alabilir ve uzaklık bilgisini kullanabilir.